În seara de duminică 23 februarie 2025, Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, ”Regină” din Iași a fost gazda unui promițător început pentru cea de-a șasea ediție a celui mai important festival internațional independent de muzică clasică și alte arte din sud-estul Europei, manifestare de mare anvergură aflată sub auspiciile interdisciplinarității, una deosebit de complexă, bine ancorată în realitatea culturală a orașului Iași, dar și a întregii țări, în acest moment.
Arhitectura locului, designul de lumini, sonoritatea specifică unui astfel de loc plin de sacralitate s-au asortat perfect cu programul serii, cum de altfel și-a propus directorul festivalului, Patricia Roxana Brohanschi, și anume, „explorarea unei noi perspective asupra muzicii clasice”.
Publicul prezent la primul concert al Classix Festival a avut șansa și bucuria de a se conecta în rugăciune cu cinci dintre cei mai importanți tineri muzicieni români, prin intermediul unui repertoriu fascinant: Franz Liszt cu Angelus! Priere aux anges gardiens, Op. 16, Ludwig van Beethoven cu Cvartetul de coarde nr. 15 în la minor, op. 132, partea a III-a Cântec de recunoștință Domnului și Franz Schubert cu Cvintetul de coarde în Do major, D. 956.
Menționăm că prezentarea realizată de minunații Anca Medeleanu și Lucian Bălănuță a reușit cu succes și profesionalism să aducă lămuriri cât se poate de clare cu privire la ceea ce urma să audiem. Documentați în detaliu, cei doi prezentatori ne-au inițiat în limbajul muzical al celor trei compozitori, nu doar prin date istorice, ci, mai ales, prin câteva repere fundamentale de limbaj muzical care să ajute orice ascultător să se identifice cu sonoritatea propusă de Cvartetul Arcadia (alcătuit din Ana Török – vioara I, Răsvan Dumitru – vioara a II-a, Traian Boală – violă și Zoltan Török – violoncel) și invitatul lor, violoncelistul Octavian Lup, cu toții muzicieni deja consacrați, multipremiați în țară și în întreaga lume.
Primele două lucrări au fost interpretate magistral de Cvartetul Arcadia, iar în cvintetul lui Schubert li s-a alăturat Octavian Lup, cu toții reușind reconfigurarea unor capodopere ale genului, în muzica de cameră.
Rugăciunea pentru îngerii păzitori a lui Franz Liszt ne-a copleșit prin acuratețea mesajului. Muzicienii ne-au purtat într-un univers pur, o ambianță sonoră plină de pace, fără accente de vreun fel sau… poate singurul accent care s-a simțit în mentalul colectiv a fost meditația, esența rugăciunii, motorul căutărilor lăuntrice ale omului!
Cântec de recunoștință Domnului, partea a III-a din Cvartetul de coarde nr. 15 în la minor, op. 132 al lui Beethoven, o „ofrandă muzicală autobiografică”, așa cum ne-au spus prezentatorii serii, ne-a chemat la exercițiul recunoștinței, a gestului simplu de a mulțumi pentru tot ce viața ne oferă, o plecăciune în fața proniei lui Dumnezeu.
Pentru cea din urmă lucrare, Cvartetului Arcadia i s-a alăturat violoncelistul Octavian Lup. Astfel, Cvintetul de coarde în Do major, D. 956 scris de Franz Schubert ne-a prilejuit întâlnirea cu gândirea muzicală a marelui compozitor, atât de familiară, dar atât de complexă a acestuia. Din păcate, cu deosebit respect o spunem, o parte din publicul prezent a ales să aplaude după fiecare din cele patru părți ale lucrării, fapt ce a disipat oarecum gradul de conectare autentică la fondul și esența muzicii lui Schubert. Poate nu ar fi greșit, ca în prezentarea lucrărilor în mai multe părți, prezentatorii să roage publicul să nu aplaude între părți, ci doar la final (când artiștii se ridică de pe scaune), astfel asigurându-se fluiditatea discursului muzical, emoțional, semantic. Chiar și cu acest exces de aplauze (între părțile lucrării), așa-numitul Cântec al lebedei semnat de Franz Schubert a fost interpretat cu mare acuratețe și personalitate de către cei cinci interpreți.
Concertul a fost caracterizat de o mare forță de expresie redată, mai ales, prin autenticitatea fiecărui muzician, aceștia reușind să ne capteze respirația, la propriu, printr-o vitalitate greu de egalat în sfera muzicienilor din România, o dinamică impresionantă, pasaje ce au traversat o paletă largă de sensuri, un discurs interpretativ de justă valoare, frazări de mare profunzime sonoră, un echilibru interior uluitor, o adevărată filosofie a muzicii.
Seara s-a încheiat cu un discurs simplu, dar mobilizator al Părintelui Paroh Daniel Iacobuț, un om plin de smerenie, un cuvânt plin de duh, o încântare reală pentru noi toți.
Le mulțumim tuturor, artiști, prezentatori, echipei tehnice, organizatorilor pentru bucuria de a trăi revelații în orașul care uneori pare pur și simplu blocat… Iată că există Asociația Industrii Creative, Showberry și oameni dedicați care fac posibilă deblocarea și conexiunea la abordări europene, occidentale, atât de necesare arealului cultural românesc!
„Bucuria primului concert intitulat In Reverentia organizat în Catedrala Romano-Catolică Sfânta Fecioară Maria, Regină este prilejuită de primul contact cu concepția audio-vizuală imersivă. Muzica te poartă pe culmi nemaiîntâlnite, iar imaginile transpun în culori vii stările insuflate de întreaga reprezentație. Numărul mare al participanților în public la concert este încă o mărturie vie a nevoii oamenilor de cultură și frumos. Putem cataloga primul concert ca fiind pentru mulți o gură de aer proaspăt, un moment de liniște cu sine în tumultul lumii de azi. Cu fiecare experiență nouă Classix îmi reamintesc de valoarea unui astfel de eveniment, atât de aproape de publicul din Iași și Moldova deopotrivă, precum și recunoștința cu care particip la tot ceea ce au de oferit acești oameni deosebiți care muncesc cu atât de multă dedicare și profesionalism pentru a ne oferi un spectacol demn de cele mai înalte scene ale lumii”, Iustin Platon (absolvent al Conservatorului din Iași, redactor al Revistei MIGALo).
Fotografii și detalii găsiți pe https://www.facebook.com/classixFestival.
You must be logged in to post a comment.