Deja ne-am obișnuit să auzim tot mai des expresii precum: „…astăzi copiii sunt altfel, nu mai sunt ca pe vremea noastră” sau „of, generația asta…”, abordări în sens peiorativ, desigur. Aș aprecia că, indiferent de timpul pe care îl trăim, copiii prezentului sunt mereu altfel, mereu în schimbare din toate punctele de vedere, iar astăzi ei sunt complet diferiți decât am fost noi. Alte generații, poate mai greu de înțeles, poate diferiți ca atitudine, ca percepție asupra vieții, dar, fără îndoială din ce în ce mai dispuși să schimbe în bine destinul acestei lumi (marea majoritate). Asta numesc eu evoluție. Faptul că sunt atât de deschiși spre descoperire, capacitatea lor de a se adapta în timp real la toate înnoirile tehnologice, forța cu care își susțin argumentat un punct de vedere chiar de la vârste mici, prezența tot mai mare în sălile de operă, teatru, filarmonică, racordarea și raportarea la sisteme de învățământ evoluate sunt doar câteva din trăsăturile generațiilor de după anii 2000, cele despre care îmi permit să spun că au toate atuurile să schimbe în bine lumea din care facem parte și noi, cei mai puțin țineri, schimbări profunde la care ne dorim să fim martori, de preferință… activi.
Cunoaștem mulți copii cu preocupări diverse, de la muzică vocală la cea instrumentală, de la dans la modă, de la pictură la tenis etc., grație cluburilor, școlilor de stat sau private care oferă această minunată șansă, indirect părinților care doresc pentru copiii lor un anumit fel de educație și direct, copiilor care beneficiază de pregătirea profesorilor, devotamentul acestora, resurselor actuale de învățare etc.
Astăzi vreau să vă fac cunoștință cu o mică domnișoară, un copil de 10 ani care ne relevă în fiecare zi, prin intermediul unei rețele de socializare, un fel de a fi astăzi COPIL. Am descoperit-o printr-o poză care mi-a atras atenția, undeva în octombrie 2019, când, cu ocazia Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), invitata mea de astăzi apărea în programul festivalului ca blogger… Și de atunci o tot urmăresc.
Ea este Miruna. Miruna Ciobanu. Fiecare postare a ei este un îndemn, o noutate, o provocare pe care copiii și chiar adolescenții și de ce nu, tinerii, le pot lua ca exemplu atunci când vine vorba de formarea noastră ca membri ai societăților, comunităților în care trăim. Preocupată de magia cuvântului, prin tot ceea ce ea transmite, am reținut în primul rând dragostea pentru citit. Este împătimita cărților pentru copii, recomandă noutăți editoriale, ne introduce în subiectele cărților, ne prezintă succint personajele, doar-doar ne-om încumeta să citim, căci da, Miruna pare că a înțeles pe deplin citatul: „Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – Frederick Douglass.
„Mă numesc Miruna Ioana Ciobanu, am 10 ani și sunt elevă în clasa a III-a la Școala Carmen Sylva. Îmi place foarte mult să merg la școală, îmi plac matematica și desenul și mi-ar plăcea să urmez niște cursuri de desen. Îmi plac cărțile, citesc zilnic, iar cărțile mele favorite sunt cele fantasy și cele pline de aventuri și puțin suspans. Îmi place să dansez și de la 3 ani am fost mereu pe scenă în diverse trupe de dans, iar de trei ani urmez cursurile Școlii de balet Prime Agency. Am urmat cursuri de teatru și de modelling și am avut diverse prestații artistice în show-uri fashion. Iubesc să călătoresc, să merg în vacanțe cu părinții și în tabere cu prietenii. Anotimpul meu preferat este vara, iubesc vacanțele la mare și ador să urc pe Ceahlău. Pentru că iubesc natura și călătoriile m-am înscris în Organizația Cercetașii României, Centrul local Sf. Dumitru. Mi-am făcut ușor prieteni acolo, pentru că sunt o fire deschisă”, mărturisește Miruna.
Preocupările Mirunei sunt parcă ale unui adult conștient de importanța călătoriilor, a frumuseților naturii, a binefăcătoarei lecturi, activități ce îi sunt pe cât de dragi, pe atât de susținute și luate în serios. Cartea rămâne în topul pasiunilor și al preocupărilor micuței Miruna: „Îmi place foarte mult să citesc, iar acum doi ani am deschis un canal de youtube unde încerc să prezint și să recomand copiilor anumite cărți, adaptate vârstei lor”, adaugă Miruna Ciobanu, fapt ce i-a adus satisfacția de a fi urmărită și chiar de a-i fi ascultate recomandările.
„De curând am deschis un cont pe instagram, de bookstagram, mai exact. Acolo postez zilnic și prezint și recomand cărți, tot așa, pentru copii. Și îmi place să aflu că sunt copii care și-au cumpărat și citit din cărțile pe care le recomand. Îmi place foarte mult ceea ce fac online, iar pentru instagram îmi aleg diferite ținute, creez un set-up special, realizez fotografiile în funcție de cartea respectivă”, spune cu încântare Miruna.
Încercând să aflu dacă există un „motor” al acestor minunate activități, Miruna mărturisește că toate vin cumva în mod firesc, fără să aibă neapărat o motivație condițională sau condiționată de ceva anume: „Activitățile astea fac parte din viața mea. Vin cumva natural, nu pentru că trebuie. Deși am doar 10 ani am o viață activă și ocupată. De când eram mică am fost în preajma copiilor mai mari și am fost preocupată să țin pasul cu ei și să fiu «prezentă» chiar dacă eram cea mai mică din grup”, adaugă Miruna.
Această perioadă și-a pus amprenta, desigur, și în viața Mirunei, dar, din multe puncte de vedere în sens pozitiv pentru că timpul îi este acum de ajutor în perfecționarea a tot ceea ce face: „Pandemia mi-a schimbat ritmul de viață. Nu mai ies afară și nu mai interacționez fizic cu prietenii, cu școala, cu activitățile mele zilnice. Acum totul s-a mutat cumva online: școala, cursurile de engleză etc. Mă întâlnesc cu prietenii online, vorbim aproape zilnic, filmez mult pentru a mă perfecționa, citesc mult și particip la Clubul de lectură online organizat de către o editură împreună cu alți bookstagrameri. În principiu fac tot ce făceam înainte, poate mai puțin sport și mișcare. Și mă bucur că acum pot sta mai mult cu părinții și să jucăm împreună diferite jocuri”, încheie Miruna, nu înainte de a un sfat prietenesc tuturor copiilor: „Profitați de timpul acesta de stat în casă, jucați-vă cu părinții voștri și citiți!”.
Pentru copiii, adolescenții și toți cei care vor să o descopere pe Miruna și minunatele ei recomandări, vă invit să accesați: https://www.youtube.com/c/LumeaMirunei
You must be logged in to post a comment.