Seara de 7 decembrie a acestui an a însemnat pentru mulți dintre cei prezenți în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași o oază pentru suflet, prilej de bucurie și de conexiuni cu oamenii, cu muzica, cu cei mai frumoși și importanți oameni din lume… copiii.
Organizat de MusEve Art School, la inițiativa tinerei profesoare Eva-Maria Gârlea, evenimentul SYMPHONY OF DREAMS a adus în fața publicului „o selecție muzicală captivantă, incluzând interpretări simfonice ale unor piese cunoscute din repertoriul Coldplay, Adele, colinde de sezon și alte surprize muzicale”, așa cum am aflat din descrierea oficială a manifestării.
Deși e luna spectacolelor de tot felul, în care copiii cântă și dansează în așteptarea nopții de Crăciun, spectacolul SYMPHONY OF DREAMS a avut o amprentă cu totul inedită, particulară în arealul evenimentelor specifice. Astfel, în mod cu totul unic pentru școlile private de muzică din România, SYMPHONY OF DREAMS a însemnat implementarea cu succes a conceptului de acompaniament live cu instrumente ce alcătuiesc o orchestră simfonică: viori, viole, violoncele, contrabași, instrumente de suflat, tobe și percuție, cărora, în contextul evenimentului despre care tocmai redactăm, li s-au alăturat harpa, pianul digital și pianul acustic. O configurație timbrală expresivă, bine închegată sonor, în aranjamente muzicale semnate de Pamela Aviziteiței, studentă în anul IV la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și masterand în anul I la aceeași facultate. Fiecare copil a beneficiat de un aranjament propriu, personalizat, lucru deosebit de important și demn de apreciat. O muncă uriașă pentru niște copii uluitor de talentați! Conducerea muzicală a fost asigurată de tânărul dirijor Marius Mădălin Munteanu, „recunoscut pentru măiestria și pasiunea sa pentru muzica simfonică”, așa cum scrie în prezentarea artiștilor din concert, dirijor-mlădiță a Conservatorului ieșean. De altfel, toți membrii ansamblului orchestral sunt studenți, masteranzi sau absolvenți ai universității ieșene de arte.
Protagoniștii concertului au fost elevii de la clasele profesoarelor Eva-Maria Gârlea și Daria Ciulei, copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani: Filip Macovei, Ines Profiroiu, Sarah Morariu, Maria Livadaru, Dana Hujei, Francesca Macovei, Maria Nechifor, Amalia Crăciun, Emma Romila, Luca Jalbă, copii care studiază pianul sau arta vocală o dată sau de maximum două ori pe săptămână, studiul muzicii fiind un hobby pe lângă programul încărcat de la școală.
În ambianța de poveste a Holului de Onoare, ale cărui vitralii înnobilează bolta în ogivă străjuită de coloanele impunătoare frumos decorate în spiritul Crăciunului, spectacolul a debutat cu vocea caldă, prietenoasă și bine articulată a omului de televiziune, gingașa și totodată rafinata Steliana Orășanu, cea care avea să fie gazda evenimentului pe tot parcursul serii.
Toate intrările în scenă au avut loc de pe scările impozante ale palatului, cu spot de lumină pe artiștii care, rând pe rând, au coborât grațios în inima sunetului aducător de pace, în aplauze furtunoase. Efect vizual strategic deosebit de expresiv și mobilizator.
Primii fulgi de nea din acest an nu au fost în afara palatului, ci, în interior, mai întâi prin piesa In This Together, pe care au coborât printre noi „fulgișorii”, iar apoi pe Waltz of the Snowflakes din actul I al baletului The Nutcracker scris de P. I. Ceaikovsky, printr-un dans pus în scenă de micile balerine din Grupa de balet de la Original Ballet&Dance, coordonate cu talent de doamnele profesor Veronica Hariton și Iustina Nechita.
Primul moment muzical propriu-zis a însemnat interpretarea plină de emoții a celei care stă la temelia întregului concept MusEve Art School, tânăra profesoară Eva-Maria Gârlea, care, la doar 22 de ani numără 18 ani de studiu al pianului, mai apoi al muzicii vocale și, în ultimii patru ani, al compoziției muzicale în cadrul facultății mai sus menționate. Ea a interpretat lucrarea Skyfall din repertoriul renumitei soliste Adele, acompaniindu-se la pian, secondată de orchestra invitată. A fost un moment al emoției pure, al adevărului, al credinței în ceea ce face, o întâlnire între așteptările elevilor și părinții acestora cu ceea ce trebuie să reprezinte un profesor autentic.
A urmat o succesiune de momente muzicale în care s-a putut observa cu ușurință o serie întreagă de trăsături: copii talentați, multă muncă, repertorii bine alese, combinația aproape permanentă între educația muzicală vocală și cea instrumentală, capacitatea extraordinară de adaptare a copiilor la un concept deloc ușor, o relație profundă de prietenie între copii și profesori. Tinerețea a fost și rămâne cea mai frumoasă conexiune cu oamenii de orice vârstă!
Filip Macovei a impresionat prin seriozitatea cu care și-a dus programul studiat la bun sfârșit: un colaj Coldplay alcătuit din patru piese, cu numeroase momente de dificultate tehnică și interpretativă, mai ales în contextul acompaniamentului live cu orchestră. În ciuda acestei impresionante provocări, Filip a dovedit stăpânirea de sine a unui om matur, care, cu convingere, își construiește propriul destin. „Un adolescent pasionat de tot ceea ce înseamnă muzica, un copil muncitor și studios, cu un viitor strălucit în muzică! Pasiunea sa pentru muzică și sensibilitatea sa artistică l-au transformat într-un adevărat povestitor al sunetelor, fiind mereu o încântare pentru cei ce îl ascultă”, aflăm după cum îl descrie profesoara Eva-Maria Gârlea.
Maria Livadaru (6 ani) este o fetiță care poate să nu spună nimic și tot cucerește. Este frumoasă, gingașă și foarte expresivă. Fiecare apariție a ei ne îndeamnă la aducerea aminte a tot ce poate însemna copilăria pentru fiecare dintre noi. Maria a cântat lucrarea Milioane de voci din repertoriul Paulei Seling, cucerind auditoriul atât prin vocea sa, cât și printr-o prezentă scenică autentică: „O fetiță curajoasă și talentată. Un suflet minunat de copil”, a spus profesoara ei, Eva-Maria Gârlea.
Când profesorul se așază la pian lângă elev și cântă împreună cu acesta, ba chiar cu acompaniament de orchestră, se conturează expresia unui soi de profesionalism autentic, necosmetizat, adică… muncă, nu joacă. Lucrarea Nuvole Bianche scrisă de celebrul compozitor și pianist Ludovico Einaudi a fost adusă în scenă de duo-ul Eva-Maria Gârlea și micuța Sarah Morariu (6 ani). Elegantă, delicată, cu ochii calzi și plină de nerăbdare, Sarah s-a aruncat pur și simplu în scriitura lui Einaudi, sigură pe ea și pe prietena de alături, profesoara Eva Maria Gârlea. „Cu o capacitate uriașă de conectare la evenimentele sonore din partitură, Sarah impresionează de fiecare dată. Este în partitură total”, declară profesoara ei.
Francesca Macovei, prin interpretarea piesei Somewhere Only We Know (semnată de Keane) a adus puritatea la rangul de artă. Însoțită de jucării de pluș mai mici sau mai mari, cu o pronunție perfectă în limba engleză, Francesca a reușit performanța de a cânta una dintre cele mai frumoase, dar și mai dificile lucrări din istoria recentă a rockului alternativ. Echilibrul permanent între sonoritățile timbrale și de scriitură specifice rockului, cu gingășia din glasul Francescăi, a captat pe deplin atenția spectatorilor. „Francesca este o fetiță de doar 8 ani care a cucerit inimile celor din jur cu vocea sa caldă și sensibilă. În ciuda vârstei fragede, Francesca transmite o emoție profundă prin cântecele pe care le interpretează, dovedind o maturitate artistică remarcabilă”, ne spune Eva-Maria Gârlea.
Pe scenă a urmat una dintre cele mai active artiste din categoria „gimnaziu”, probabil din tot orașul Iași. Maria Nechifor reușește să fie printre cei mai buni dintre cei mai buni atât la școală, cât și pe scenă. Studiază vioara, pianul, arta dramatică și arta vocală (solistică și corală). Are o capacitate extraordinară de a se adapta în timp real la orice context. În concertul SYMPHONY OF DREAMS, Maria și-a etalat îndemânarea, priceperea, talentul în fața unui pian pentru profesioniști, acompaniată de orchestra condusă de dirijorul Marius Mădălin Munteanu, cântând lucrarea Beauty and the Beast (de Alan Menken), din celebrul film cu același nume, o lucrare cu grad ridicat de dificultate, într-un aranjament special conceput pentru ea. „Maria Nechifor este o elevă remarcabilă a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Ea impresionează prin versatilitatea sa artistică, fiind atât o violonistă virtuoză, cât și o actriță plină de expresivitate și o solistă vocală de excepție”, spune cu mândrie Eva-Maria Gârlea.
Ines Profiroiu studiază muzica la Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași din convingere. Și-a dorit enorm să pătrundă cu adevărat în tainele muzicii. De altfel, de ani buni, și Ines, ca și Maria Nechifor, sunt mereu prezente pe scena Operei Naționale Române din Iași, în Corul de copii dirijat de Raluca Zaharia. O experiență ziditoare pentru oricine calcă pragul unei asemenea instituții în calitate de mic sau mare artist! Ines a dovedit un talent nativ și cu acest prilej, cel al concertului SYMPHONY OF DREAMS. Acuratețea intonațională, vibrato-ul bine gestionat, dicția în limba engleză, precum și expresivitatea frazărilor au făcut din lucrarea You Raise Me Up (scrisă de Rolf Løvland) un popas de meditație plin de speranță. Veritabilă și prețioasă speranță, dată de profunzimea și inspirația unei suflet de copil ca al ei. „Ines este un copil cu o sensibilitate deosebită și o pasiune profundă pentru muzică. Ea reușește să transmită prin vocea sa emoții autentice, creând o legătură specială cu publicul”, ne spune cu emoție Eva- Maria Gârlea.
Tânăra pianistă Amalia Crăciun s-a impus în seara acestui eveniment printr-o remarcabilă apariție scenică, printr-o impresionantă stăpânire de sine, dar mai ales printr-o performanță artistică de înaltă ținută. Lucrarea Idea 10 (scrisă de Gibran Alcocer) a adunat sute de milioane de vizualizări pe rețelele de difuzare. În interpretarea Amaliei Crăciun, aceeași lucrare a adunat sute de milioane de sonorități, aplauze, emoții, zâmbete, bucurii, străluciri, toate datorită pasiunii ei pentru pian. „Amalia Crăciun este o adolescentă cu un talent artistic remarcabil care își dedică timpul și energia pasiunii pentru pian. Prin interpretările sale, Amalia îmbină aspirațiile sale cu o expresivitate aparte, reușind să creeze momente muzicale memorabile”, spune Eva-Maria Gârlea.
Decembrie poate fi considerată luna comuniunii. O perioadă a iertării, a reapropierii, a iubirii. Muzica, dansul, cuvântul ne adună într-un suflet, vibrând la unison întru așteptarea Sărbătorilor de iarnă. Luca Jalbă ne-a dăruit nu doar din energia lui debordantă, ci ne-a invitat cu sinceritate să fim ÎMPREUNĂ. Dirijorul Marius Mădălin Munteanu s-a așezat la pian și a configurat un tablou complet al atmosferei de sărbătoare. Lucrarea Feliz Navidad a lui José Feliciano ne-a acaparat pe toți, făcându-ne să conștientizăm parcă și mai mult dragostea de familie, de prieteni, de toți cei dragi, dorul de… ÎMPREUNĂ. Am cântat cu toții ca într-un imn al păcii. Plin de vigoare ritmică și melodică, atent la fiecare intenție sonoră venită din partea orchestrei, Luca a reușit să ne facă și mai fericiți! „Luca Jalbă este un copil plin de energie și entuziasm. Iubește să fie pe scenă, este serios atunci când știe că are de făcut un lucru important și se bucură ca orice copil de tot ce-l înconjoară”, menționează Eva-Maria Gârlea.
După briza de sărbătoare plină de dinamism ce ne-a fost sugerată prin Feliz Navidad a urmat un moment de liniște sonoră, plin de expresivitate. Emma Romila a interpretat piesa Mary, Did You Know? (compusă de Buddy Greene) într-o abordare vocal-instrumentală de o rară profunzime și surprinzătoare capacitate de redare a mesajului literar, istoric, religios. Fiecare frază a fost condusă cu deosebită atenție, fiecare expresie a avut sens, adâncind parcă și mai mult misterul Nașterii. „Emma Romila este o adolescentă talentată și sensibilă care reușește să emoționeze publicul prin vocea sa caldă și plină de expresivitate”, ne mărturisește profesoara Daria Ciulei.
Îmbrăcată într-o ținută angelică, Dana Hujei și-a făcut apariția în scenă pentru a încheia concertul SYMPHONY OF DREAMS. Uluitoare transformare pentru vocea care în urmă cu câțiva ani părea că nu va cânta niciodată… Dana Hujei a interpretat una dintre cele mai provocatoare piese din repertoriul internațional, realmente o piatră greu de dus de către mulți soliști. Piesa Never Enough din filmul The Greatest Showman (interesantă „coincidență”), compusă de Benj Pasek și Justin Paul, ne-a fost dăruită într-o manieră extrem de particulară. Dana Hujei a lăsat impresia că s-a deconectat de la public, sală, decor, că și-a luat inima și orchestra și a pornit într-o călătorie numai de ea știută printre cele mai frumoase sonorități și linii melodice într-o noapte înstelată de decembrie… „Danei Hujei este o artistă cu o voce impresionantă și o prezență captivantă. Dana are darul de a transforma fiecare cântec într-o experiență emoționantă, iar interpretările sale rămân mereu în inimile celor care o ascultă”, ne-a spus Eva-Maria Gârlea.
La finalul rândurilor de față, se cuvine ca toate aplauzele și aprecierile noastre să fie îndreptate către: Eva- Maria Gârlea și MusEve Art School, profesor Daria Ciulei, aranjor Pamela Aviziteiței, dirijorului și instrumentiștilor fără de care povestea aceasta nu s-ar fi scris…, după cum urmează: Karina Pop, Cătălina Bordeianu, Ana Chirilă, Ștefania Nastasă (vioara I), Diana Mititelu, Ioana Boampă (vioara a II-a), Emanuela Burda, Delia Beșleagă (violă), Andreea Cristescu, Cristina Macovei (violoncel), Andrei Jîjîie, George Alexandru Vatamanu (contrabas), Ștefania Anton (flaut), Alexandru Tuchiac (clarinet), Paula Șerban (pian digital), Estera Vasiliu (harpă), Lucian Rusu (tobe), FELICITĂRI, SUNTEȚI MINUNAȚI! BRAVO, dirijorului Marius Mădălin Munteanu!
Complimentele noastre merg și către artiștii interpreți Filip Macovei, Ines Profiroiu, Sarah Morariu, Maria Livadaru, Dana Hujei, Francesca Macovei, Maria Nechifor, Amalia Crăciun, Emma Romila, Luca Jalbă și inspiratei prezentatoare Steliana Orășanu.
Aplauze echipei tehnice care a gestionat cu succes buna desfășurare a serii, precum și echipei de cameramani și fotografi. De asemenea, aplauze binemeritate sponsorilor, Dentesse – Clinici medicale dentare, Hotel Capitol, Everbloom, Nissa, partenerului Magnius și conducerii Complexulului Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii, Iași.
Aplauze tuturor celor care au ajutat enorm, dar au stat în spatele reflectoarelor.
Foto: Marina Bugs
You must be logged in to post a comment.