Casa Balș – oaza de lumină sufletească pentru cel ce caută călăuzire spirituală – a găzduit în miezul lunii octombrie, ziua a cincisprezecea, un alt fel de întâlnire cu cartea.
Cuprinsă în programul ediției a XXIV-a a Festivalului Muzicii Românești, lansarea volumului Duet pe partitura timpului. Convorbiri cu Ioan Morna semnată de Alex Vasiliu a sădit în noi sămânța bucuriei, pe lângă cea a dorului, a recunoștinței și a memoriei. O bucurie nostalgică îmbrăcată cu regretul neființării unui mare violonist, profesor, artist și caracter, Ioan Morna, prin trecerea lui la Ființă în urmă cu trei ani când a devenit veșnicie. Și, iată, neuitare!
Mă încumet să cred că nu este nicio exagerare când aduc în contextul condeiului meu cuvântul minuni, pentru că ce ar putea însemna apariția acestei cărți, prilejul de a fi acolo, noi, martori ai rememorării personalității lui Ioan Morna, succesiunea de gânduri ale unora dintre cei ce l-au cunoscut pe marele artist, cuvinte redate sonor prin mijloace tehnologice, dar și pe viu de către unii dintre cei prezenți, dar mai ales, cum nu o fi minune faptul de a ne conecta direct cu vocea blândă, dar bine articulată a domnului Ioan Morna, grație străduinței, profesionalismului și devotamentului de neegalat ale profesorului, muzicologului, jurnalistului Alex Vasiliu care a făcut acest lucru posibil…? Ce sunt toate acestea?
În ambianța plăcută a Casei Balș (cu care suntem deja obișnuiți) s-au inserat organic, succesiv, câteva popasuri sufletești. Prezentarea plină de căldură și de argumentări obiective, profesioniste, rostite de conf. univ. dr. Loredana Iațeșen, care, cu emoția specifică omului autentic ne-a introdus atât în atmosfera festivalului, cât și în inima cărții, prin succinte considerații legate de conținut și de valoarea incontestabilă a acesteia. Un discurs liber într-o abordare de veritabil muzicolog!
A urmat autorul cărții-document, domnul Alex Vasiliu care, potrivit modelului de până acum, nu se mulțumește niciodată cu puțin, ci, și de această dată a considerat potrivit și bine motivat să ne aducă și mărturisiri înregistrate audio venite de la două dintre personalitățile scenei muzicale românești și internaționale, pe care a ales să nu ni le devoaleze decât după ce am ascultat și vocea plină de recunoștință a fostei studente a Maestrului Ioan Morna, doamna conf. univ. dr. Oana Severin. Discursul Oanei Severin a căpătat alura unei scrisori cu certe trăsături „cameleonice”, în registre ce au marcat o diversitate de relații, de la cea student-profesor, la cea de coleg, de la artist-la artist, ba chiar de la om la om, însă toate au dus parcă la un fel de esență a definirii relației dintre cei doi, practic, o scrisoare ca de la fiică la tată. Un text lecturat ca în taină, cu nuanțe diverse, aproape cântate, cu virgule de o profundă expresivitate și însemnătate, asemenea unui lied într-un duet pe partitura timpului…
Am ascultat cu emoție, pe rând (din off) vocea fostei eleve a domnului Ioan Morna, doamna Maria Crișan Onofrei (orchestra Operei Naționale din București și solistă a Filarmonicii „George Enescu”) și, mai apoi, pe cea a dirijorului și violonistului Ilarion Ionescu-Galați. Plin de simțire, pe viu, a fost și discursul prof. univ. dr, Dumitru Iosub, solist fagotist al Filarmonicii „Moldova” din Iași, precum și cel al prof. dr. Sever Dumitrache de la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Toate aceste elogieri au relevat din nou personalitatea impresionantă a profesorului și violonistului Ioan Morna, cel care ne-a adus pe toți, împreună, la ceas de seară să fim părtași la duetul Ioan Morna-Alex Vasiliu.
Mărturisesc un fapt: prin felul în care a fost construită succesiunea de momente ale lansării de carte am avut convingerea că Maestrul Ioan Morna a poposit cu noi. Am avut imaginea unei metamorfoze vii a cărții în care fiecare filă se desprinde, devenind mângâiere ce ne-a atins pe fiecare ca o mărturie credibilă a Întâlnirii.
Minune de netăgăduit este faptul că, într-o lume acaparată de facil, de suficiență și de mercantilism, mai există printre noi Oameni, profesioniști de asemenea calibru! Autorul cărții, renumitul Alex Vasiliu, echipa de organizare și implementare a Festivalului Muzicii Românești (lect. univ. dr. Florin Luchian, conf. univ. dr. Loredana Iațeșen, lect. univ. dr. Mihaela Bălan, dr. Ligia Fărcășel, dr. Ligia Jemna, Filip Chiuariu, împreună cu voluntarii), dar, negreșit și publicul, au adăugat o cărămidă la zidirea cetății Iași, inima culturii și istoriei românești. Reverențe lor!
Sursa foto: lect. univ. dr. Mihaela Balan
You must be logged in to post a comment.