Suceava și-a purtat din nou straiele de sărbătoare. După doar câteva zile de la Sărbătorirea orașului, un nou eveniment marcant a așezat Suceava pe harta marilor orașe culturale ale României: Festivalul Concurs de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „Voci de îngeri”. Aflat la cea de-a IV-a ediție, manifestarea s-a bucurat de prezența a nu mai puțin de 260 de concurenți de toate vârstele ce au evoluat în cele două zile de festival în fața unui juriu alcătuit din personalități ale muzicii ușoare românești, compozitori și soliști consacrați, precum și profesori de muzică din universități de prestigiu din România.
Astfel, în perioada 25-27 iunie 2021 în Sala de Spectacole a Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, asemenea unor roiuri de albine s-au perindat rând pe rând sute de copii de la diferite școli de muzică de stat sau private din România, făcând posibil un dialog al artelor într-un sincretism perfect integrat în căutările artistice contemporane. Cuvântul și-a dat mâna cu muzica vocală, compoziția, dansul, designul vestimentar, art-soundul, rezultând un angrenaj dinamic atât sonor, cât și vizual, cu o amprentă vie din care s-au reliefat deopotrivă bucuria reîntâlnirii cu scena, cu prietenii, cu cântăreți îndrăgiți, precum și dorința de exprimare artistică într-un pronunțat spirit competitiv, live și nu online ca în ultimele câteva sute de zile…
Meritul unei astfel de împliniri profesionale și artistice îl dețin Asociația Culturală Romantic Art prin Gabriela și Andrei Morar, alături de o minunată echipă de sprijin (prezentator, echipă tehnică, voluntari etc.), Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, Teatrul Municipal Matei Vișniec, precum și sponsorii festivalului. Juriul a fost prezidat de compozitorul Mihai Alexandru și a fost alcătuit din compozitorii Claudiu Bulete și Marcel Iorga, artiștii consacrați Luminița Anghel și Aurelian Temișan, profesoara de tehnică vocală completă Lucia Ciobotaru și profesorii interpreți Andrei Morar și Mihaela și Cristian Gârlea.
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni, Interpretare și Creație. La secțiunea Interpretare (debut, soliști și grupuri mici) au existat mai multe categorii de vârstă, pe scenă evoluând copii cu vârste între 4 și 18 ani). Diversitatea abordărilor vocale, cea repertorială, precum și nivelul ridicat de pregătire al concurenților au pus adesea juriul în fața unor analize amănunțite în vederea unei ierarhizări juste a concurenților și atribuirii corecte a premiilor destinate acestora. Câștigătorul Marelui Premiu al ediției a IV a (2021) a fost desemnat în unanimitate de voturi, având punctajul cel mai mare: domnișoara Natalia Bendre din Oradea.
Recitalurile din seara zilei de vineri și amiaza zilei de duminică au electrizat publicul avându-i ca protagoniști pe câțiva din membrii juriului: cunoscuții cântăreți Luminița Anghel și Aurelian Temișan, cărora li s-au alăturat profesoara Lucia Ciobotaru și familia de profesori Mihaela și Cristian Gârlea (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, respectiv Academia de Muzică „Ghe. Dima” din Cluj, extensia Piatra Neamț), cei din urmă cântând în formulă voce și pian. În ziua Galei Laureaților, duminică 27 iunie, pe scena festivalului a urcat și câștigătoarea ediției anterioare, Adnana Mocanu. Merită menționată contribuția de netăgăduit a prezentatoarei Lena Marianciuc, elegantă și inspirată prezență care a reușit ca pe durata celor aproximativ 30 de ore să manifeste o deosebită acuratețe în rostire, inteligență, răbdare și forță creatoare în generarea scurtelor, dar numeroaselor momente de prezentare.
De asemenea, se cuvine să menționăm sonorizarea fără cusur, precum și transmisia live a evenimentului, dar și spiritul de echipă al voluntarilor. Felicitări tuturor! Iată că se poate! Frumos și bine. Așteptăm cu bucurie ediția 2022!
You must be logged in to post a comment.